تاثیرات علم تولیدی باید در اقتصاد و زندگی مردم مشهود باشد

دانشیار دانشگاه گیلان با بیان اینکه تاثیرات علم تولیدی باید در اقتصاد و زندگی مردم مشهود باشد، گفت: فعالیت‌های تحقیقاتی مبتنی بر دانش به عنوان یک سرمایه مهم محافظت شده باید برای تبدیل شدن به ابر قدرت اقتصادی استفاده شوند.

به گزارش پایگاه خبری کلانشهر و به نقل از ایسنا، مجید متقی‌طلب در نشست تخصصی «دستاوردهای انقلاب اسلامی در زمینه تولید علم» که به همت معاونت فرهنگی جهاددانشگاهی گیلان، در دانشکده چمران برگزار شد، اظهار کرد: بررسی‌های تاریخی حاکی از ظرفیت‌های بالقوه علمی و فناوری فراوان در مسلمین و ایرانیان است. براساس گزارشات یونسکو مسلمانان در قبل از رنسانس با علم و فناوری آشنا بوده‌اند و به عبارتی اگر مسلمانان نبودند جهان علم الان اینجا نبود.

دانشیار دانشگاه گیلان افزود: دست‌نوشته‌های ابوریحان بیرونی در ارتباط با نجوم، ماه و نور یکی از منابعی است که توسط یونسکو چاپ شد و به عنوان یکی از مستندات در کتابخانه‌های مرجع حفظ شده است که دلالت بر توسعه علم در جامعه اسلامی دارد.

متقی طلب گفت: تا زمان قبل از انقلاب دیگران به سرعت در مرزهای دانش حرکت می‌کردند، با شروع اتقلاب سه موج سیاست، علم و فناوری آغاز شد که ما درگیر 8 سال جنگ تحمیلی شدیم که کشور را از تمام منابع عقب انداخت.

وی ادامه داد: قبل از انقلاب اسلامی در کشور 28 واحد دانشگاه جامع داشتیم درحالیکه پس از انقلاب تا امروز 2500 واحد دانشگاه جامع داریم. قبل از انقلاب دانشگاه بین‌المللی نداشتیم که بعد از انقلاب 18 دانشگاه بین‌المللی در کشور تاسیس شد.

دانشیار دانشگاه گیلان اضافه کرد: تا قبل از انقلاب حدود 250 هزار دانشجو داشتیم که 40 درصد آنها هم خارج بودند اما پس از انقلاب اسلامی تاکنون حدود 4 میلیون و 500 هزار دانشجو داریم که فقط 1.2 درصد آنها خارج از کشور شدند.

وی با باین اینکه در قبل از انقلاب در کشور مرکز پارک علم و فناوری نداشتیم ولی بعد از انقلاب 44 پارک علم و فناوری و 196 مرکز رشد راه اندازی کردیم، گفت: تاکنون سالانه بالغ بر 40 هزار مستند علمی چاپ کردیم و از این لحاظ از نظر رشد علمی در جهان اول هستیم.

متقی طلب با بیان اینکه تاثیرات علم تولیدی باید در اقتصاد، زندگی مردم و تحولات اجتماعی مشهود باشد، تصریح کرد: در سال 96 بیش از 40 هزار مقاله در کشور چاپ کردیم، این تعداد مقالات چقدر تجاری سازی شده است؟

وی با اشاره به روند شکل گیری اقتصاد دانش بنیان، خاطرنشان کرد: انقلاب صنعتی قرن 19 و انقلاب علمی قرن 20 از عوامل حمایت کننده اقتصاد دانش بنیان محسوب می‌شوند، در اقتصاد دانش بنیان کار حرفه‌ای و با راندمان بالا، مبتنی بر یادگیری، آموزش و شناخت و اعتبارسنجی بخش‌های تخصصی بود.

دانشیار دانشگاه گیلان ادامه داد: در این اقتصاد مهمترین عامل، تولید نیروی کار و سرمایه نمی‌باشد، بلکه دانایی و فناوری است. فعالیت‌های تحقیقاتی مبتنی بر دانش به عنوان یک سرمایه مهم محافظت شده باید برای تبدیل شدن به ابر قدرت اقتصادی استفاده شوند.

وی اضافه کرد: نظام اقتصادی و اجتماعی در بخش‌های دولتی و خصوصی با پیوست‌های مطالعات دقیق به نحوی طراحی و اجرا شد که منتج به حمایت از فعالیت‌های دانش بنیان شد.

متقی طلب با بیان اینکه در مدیریت کشور اصول و چارچوب‌های علمی کمتر مورد توجه قرار گرفته و همه پدیده‌ها با عینک سیاسی و سیاست زدگی نگاه می‌شود، خاطرنشان کرد: عدم هماهنگی در سامانه علم و فناوری، موازی کاری و خنثی سازی اقدامات مانع از هم افزایی در کنشگران عرصه علم و فناوری می‌شود.

وی گفت: علی‌رغم دستاوردهای علمی و فناوری فراوان در چهل سال بعد از انقلاب، تا رسیدن به توانمندی‌هایی لازم برای ورود به عرصه رقابت‌های بین‌المللی راه طولانی باید پیموده شود.

 

نظر شما:

security code