کلانشهر - رضا حقی: وزیر کشور در جلسه معارفه استاندار جدید گیلان گفت: مردم گیلان به لحاظ هوشی، توانمندی، ظرفیت های بومی، از کشوری مثل هلند چیزی کم ندارند و به مراتب بالاتر از انها هستند. این ظرفیت های معنوی و انسانی و طبیعی باید در حوزه صادرات حرف اول را بزند. هدف صادرات باید تا سقف ۱۰ میلیارد دلار باشد تا صادرات ۲ میلیارد دلاری در گیلان عملی شود.

آقای استاندار گیلان چطور می تواند مثل هلند باشد؟

او با تاکید بر چند برابر شدن کشت‌های گلخانه‌ای گفت: باید ظرفیت‌های استان به روز شود و این امر توسط مردم و کارآفرینان در جهت معرفی به دولت و جذب سرمایه‌گذار انجام بگیرد.
بهتر است برای روشن شدن گفته های وزیر محترم کشور نگاهی به کشور هلند داشته باشیم. مساحت کشور هلند ۴۱ هزار کیلومتر مربع یعنی ۴ هزار کیلومتر مربع بیشتر از مساحت ۳۷ هزار کیلومتری دو استان گیلان و مازندران است. در حالی که در گیلان و مازندران حدود ۷ میلیون نفر جمعیت زندگی می کنند، هلند حدود ۱۷/۵ میلیون نفرجمعیت دارد.

متوسط بارندگی استان های گیلان و مازندران در دوره دراز مدت ۳۰ ساله با میانگین معادل ۸۳۱ میلیمتر و در هلند در مدت مشابه ۸۱۰ میلی‌متر بوده است. میانگین درجه حرارت در دوره بلند مدت سالیانه استان های گیلان و مازندران ۱۶/۵ درجه سانتی‌گراد و در کشور هلند ۱۶ درجه سانتیگراد است.

میانگین رطوبت نسبی در این دو استان ۷۲ درصد و در کشور هلند حدود ۸۰ درصد اندازه گیری شده است، متوسط دما و رطوبت در گیلان بالاتر است، چون دو استان را با هم اورده اند به متوسط هلند نزدیک شده است.

مجموعه اراضی کشاورزی، جنگل ها و مراتع دو استان حدود ۳.۳میلیون هکتار و در هلند ۳.۲میلیون هکتار است. وضعیت دو استان گیلان و مازندران، طبق مقاله‌ها و بررسیهای نوشتاری بسیار شبیه یکدیگر است ولی در بررسی میدانی به نکات جالبی برخورد کردم؛ دکتر شیرزادیان از معدود اساتید دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان هستند که فارغ التحصیل کشور هلند است.. او اعتقاد دارد شرایط اب وهوایی گیلان خیلی بهتر از کشور هلند است. در هلند، سطح فیزیکی پایین‌تر از دریا هست که در گذشته همواره در معرض سیلابها بوده و البته از سالها پیش هلندی‌ها با بکارگیری تکنولوژیهای منحصر به فرد سیلابها را مهار و از فاجعه های انسانی جلوگیری کرده اند.


هلند فاقد کوه هست، در حالیکه وجود کوه البرز باعث افزایش رطوبت متوسط گیلان و افزایش پوشش گیاهی و بدنبال آن افزایش غنای خاک می شود. ارتفاعات گیلان مملو از جنگل است و میتواند در حوزه جنگل اقتصاد توانمندی را برای گیلان ایجاد نماید، در حالی که هلند بدلیل شرایط جلگه ای فاقد این قابلیت است.

هلند حدود ده ماه از سال دارای شرایط سرد است، در حالیکه نقاط بسیاری از گیلان معتدل است و حتی در پاییز و زمستان هم میتوان کشت و کار کرد. شاهد این مدعا کشت گسترده برنج در گیلان و مازندران است.
اما نکته جالب توجه سطح بهره‌وری تولید در کشور هلند در مقایسه با دو استان مذکور است. طوری که بررسی آماری نشان می‌دهد عملکرد تولید در هلند چندین برابر بیشتر از دو استان مذکور است. سوال این است چرا این شباهت ها در طبیعت و جغرافیا، دو عملکرد متفاوت از خود به جای گذاشته است، برای روشن تر شدن مسئله میتوانیم در بخش های کشاورزی، باغبانی ، دام و طیور مقایسه‌ایی بین تولیدات دواستان و کشور هلند داشته باشیم.


طبق گزارش سال ۱۳۹۷ وزارت جهاد کشاورزی وگزارش مرکز ملی مطالعات راهبردی کشاورزی اتاق بازرگانی ایران، استان گیلان ومازندران را با کشور هلند مقایسه کرده است.
سالانه به ترتیب ۱۷ و ۱۳ هزار تن تخم مرغ در گیلان ومازندران تولید می شود، این میزان در هلند ۶۹۲ هزار تن است. تولید گوشت قرمز در دو استان به ترتیب ۲۴هزار و۴۶ هزار تن است و در کشور هلند ۶۸۸ هزار تن است. تولید گوشت مرغ در گیلان ۱۹۲ هزارتن و در مازندران ۲۶۴ هزار تن است این میزان در هلند سالانه یک میلیون و ۷۴۸ هزار تن است. در دو استان به ترتیب ۱۸۱ و ۴۹۳ هزار تن شیر گاو تولید می‌شود این میزان در هلند ۱۱ میلیون و ۶۴۱ هزار تن است.


پس در زمینه گوشت قرمز ۱۰ برابر در زمینه گوشت مرغ ۴ برابر، شیر گاو ۱۷ برابر،تخم مرغ ۲۲ برابر تولید می شود.
دربخش زراعت، میانگین تولید گندم در هکتار در گیلان یک تن، مازندران ۳ تن و در هلند ۹ تن است. یعنی هر هلندی ۹ برابر کشاورز گیلانی در واحد سطح گندم تولید می کند. تولید جو برای گیلان ۱.۷ تن، مازندران ۱.۸ تن و برای هلند ۶ تن در هکتار استت. کلزا با عملکرد میانگین در گیلان یک تن و در هلند ۱۴ تن، عملکرد هندوانه در گیلان ۲۱ تن در هلند ۳۶ تن، خیار گلخانه ای در گیلان ۱۴۱ تن در هلند ۶۷۴ تن، سیب زمینی در گیلان ۱۱ تن در هلند ۴۶ تن ،گوجه فرنگی گلخانه‌ای در گیلان ۱۸۵ تن در هلند ۴۸۵ تن می باشد. در زمینه تولید محصولات باغی در گیلان عملکرد سیب در هکتار یازده تن در هلند ۴۲ تن، گلابی ۹ تن در گیلان و ۳۲ تن در هلند، آلو ۹ تن در گیلان و در هلند ۱۹ تن در هکتار بدست می آید.
بر اساس آمار وزارت کشاورزی هلند از صادرات ۹۰ میلیارد یورویی بخش کشاورزی این کشور ، در سال ۲۰۱۸ حدود ۴۸ میلیارد یورو شامل حدود ۹ میلیارد یورو، صادرات گل و گیاهان زینتی - ۴۵ درصد صادرات گل جهان مربوط به هلند است.


۹ میلیارد یورو، بابت ماشین‌آلات و کودهای کشاورزی، ۹ میلیارد یورو لبنیات و تخم مرغ، ۸ میلیارد یورو گوشت، ۷ میلیارد یورو سبزیجات و ۶ میلیارد یورو ازصادرات میوه می باشد. صادرات گیلان در بخش کشاورزی برابر با ۳۰۰ میلیون دلار درسال ۹۹ می باشد.


آقای استاندار، چه برنامه‌هایی برای نزدیک شدن فاصله دو آمار دارید؟

از چه اهرم هایی می‌خواهید برای افزایش تولیدات و به دنبال آن افزایش صادرات محصولات کشاورزی استفاده کنید؟
برنامه کوتاه مدت و بلند مدت شما برای این بخش چیست؟ آیا نمایندگان محترم مجلس، روسای ادارات جهاد کشاورزی، صنایع و بازرگانی برنامه هایی برای این بخش دارند؟
کشور هلند با خصوصیات آب و هوایی ومساحتی مثل گیلان و مازندران دومین صادر کننده محصولات کشاورزی در جهان بعد از آمریکاست، در حالی که مساحت امریکا ۲۷۰ برابر بزرگتر از هلند است! هلند اولین صادر کننده گل در جهان می باشد.
فاصله ما با ان کشور چقدر است؟! آیا ما در گیلان زیرساخت‌های لازم برای استفاده از این توانمندی ها را داریم؟ وزیر کشور ما اعتقاد دارد ما باهوش تر و توانمند تر از آنها هستیم پس چرا دچار چنین وضعیتی هستیم؟!
استان ما جزو پنج استان اول کشور است که مردمش محتاج کمک های دولتی از طریق کمیته امداد هستند. آقای استاندار شما خوش اقبال ترین استاندار گیلان تا کنون هستید، در وضعیتی سکان استانداری گیلان را تحویل گرفتید، که قوه قضاییه، قوه مقننه، امامان جمعه، صدا و سیما همه همسو و پشتیبان شما هستند.
شما تجربه نمایندگی چند دوره مجلس را دارید. در سالهای نمایندگی خودتان یاد گرفتید چطور وزیران را مجاب به همکاری کنید. شما با تجربه وزیر بودن خودتان می دانید چطور نمایندگان را متقاعد و آنها را در رسیدن به اهداف مشترک استان بسیج کنید. بسیاری از جریانات سیاسی استان پشتیبان شما هستند. برای اولین بار این همه مواهب یک جا برای شخص استاندار مهیا شده است.
بفرمایید چه برنامه‌هایی جهت اجرایی کردن دستورات مافوق مستقیم خود یعنی وزیر کشور دارید؟