سخنگوی گمرک ایران گفت: ۱۲ محموله هیدروکربن سبک به گمرک ایران اظهار شده بود و تشریفات گمرکی برای خروج هیدروکربن انجام شده (نه بنزین) بنابراین مسئولیت اظهار خلاف واقع بر عهده تاجر افغان به مقامات این کشور است.

محموله صادراتی ارسالی به افغانستان بنزین نبود/ تاجر افغان اطلاعات غلط به گمرک افغانستان داده بود
کلانشهر: «سید روح اله لطیفی» در واکنش به ادعای طالبان مبنی بر مرجوع کردن ۱۲ تانکر حامل بنزین بی‌کیفیت به ایران، اظهار داشت: تعداد ۱۲ دستگاه تانکر صادراتی حامل هیدروکربن سبک از مبدا گمرک منطقه ویژه اقتصادی سلفچگان طی دو فقره اظهارنامه صادراتی به شماره سریال‌های ۴۵۰۶۶۴ و ۴۵۱۰۷۲ به مقصد گمرک میلک واصل شد که پس از انجام تشریفات قانونی برای صادرات هیدروکربن (نه بنزین)  در فروردین و اردیبهشت‌ماه سال جاری به مقصد کشور افغانستان خارج شد. 

وی افزود: در ابتدا دو دستگاه تانکر حامل هیدروکربن سبک به گمرک میلک در استان سیستان و بلوچستان  مرجوع که با اعلام مجدد تاجر افغان مجدداً محموله به کشور افغانستان بازگردانده شد. 

سخنگوی گمرک تاکید کرد: اسناد و مدارک کالا و اظهارنامه مذکور صادرات هیدروکربن سبک  است نه بنزین و اینکه تاجر افغان به گمرک کشور خود چه اظهار کرده و یا چگونه این محصول را توزیع، استفاده و یا به فروش می‌رساند در  صلاحیت، حاکمیت و قوانین کشور افغانستان است و با وجود پیگیری‌ها و تماس‌های متعددی که در این خصوص با مسوولان گمرک ولایت نیمروز انجام گرفته هیچ مسئولیتی برعهده گمرک ایران و واحد تولیدی در کشورمان نیست متاسفانه در روز نهم خردادماه  تعداد ۱۲ دستگاه تانکر هیدروکربن سبک به پایانه مرزی میلک برگشت داده شد.

در فیلم‌های منتشره توسط طالبان، تجار بر خرید ارزان قیمت برخی محصولات دیگر به‌جای بنزین تاکید دارند.

روز گذشته هم رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی با اشاره به اینکه کشور صادرکننده محموله ۵۰۰ هزار لیتری بنزین به افغانستان مشخص نیست، گفته بود:: تاکنون از ورود هیچ محموله بنزین ایران به افغانستان جلوگیری نشده و ممکن است این محموله برای کشور دیگری باشد که از مسیر ایران به افغانستان ترانزیت شده است.

این موضوع باعث شده تا برخی در فضای مجازی از ممانعت واردات بنزین ایران به افغانستان صحبت کنند بدون آنکه بدانند این بنزین برای ایران است و یا از مسیر خاک ایران ترانزیت شده است.
 
همچنین همین منتقدان، سناریوی خود را بر مبنای همان یک خط خبر افغانستان تکمیل کرده‌اند و تاکید دارند که دلیل جلوگیری از واردات بنزین ایران به افغانستان، حضور بنزین ارزان روسیه و دامپینگ این کشور در بازار افغانستان است.
 
در این زمینه رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآروده‌های نفتی ایران  بیان کرد که تا کنون افغانستان هیچ کدام از محموله‌های بنزین ایران را برگشت نزده است.
 
وی ادامه داد: اینکه این بنزین برای کدام کشور است هنوز مشخص نیست و شاید بنزین عراق باشد که از مسیر خاکی ایران به افغانستان ترانزیت شده است.
 
سید حمید حسینی با اشاره به اینکه با روی کار آمدن حکومت جدید در افغانستان، بخشی از افراد حاضر در مناسبات اقتصادی این کشور تغییر کرده‌اند، گفت: از همین رو در بعضی موارد ناهماهنگی‌هایی اتفاق افتاده است. به طور مثال در یک مورد در مرز ماهیرود، محموله‌ای که توسط یک تاجر افغان خریده شده بود و دیگر متعلق به ایران نبود، متوقف شد و بعد از پرداخت جریمه، محموله به داخل خاک افغانستان رفت.
 
جلیل سالاری افزود: بخشی از صادرات تعهداتی است که در دولت قبل انجام شده اما بنزین را تحویل ندادند.