مجلسی که با مشارکت ۴۲.۵۷درصدی روی کار آمد و در مسیر سه ساله حرکتش، با برخی تصمیمات جنجال برانگیز پیوندش با «حداقلی» بودن را حفظ کرد و حال در پرونده هشتادوپنجی شدن لایحه حجاب باز هم باید منتظر یک تصمیم کلان از سوی نمایندگانی با رأی حداقلی باشیم.
خبرآنلاین نوشت: «مشارکت حداقلی»، «رأی حداقلی»، «مجلس حداقلی»، «نمایندگان حداقلی» و ...اصطلاحاتی که ۳ سال و اندی از تکرار آن در فضای سیاسی - پارلمانی کشور می گذرد و گویا قرار نیست سایه آن از سر مجلس یازدهمی ها برداشته شود.
مجلسی که با مشارکت ۴۲.۵۷درصدی روی کار آمد و در مسیر سه ساله حرکتش، با برخی تصمیمات جنجال برانگیز پیوندش با «حداقلی» بودن را حفظ کرد و حال در پرونده هشتادوپنجی شدن لایحه حجاب باز هم باید منتظر یک تصمیم کلان از سوی نمایندگانی با رأی حداقلی باشیم.
بررسی محرمانه یک لایحه با ابعاد ملی گسترده
لایحه حجاب و عفاف بعد از کش و قوس های فراوان، اصل ۸۵ ای شد و برای بررسی جزئیات به کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس به عنوان کمیسیون تخصصی ارسال شد. بررسی محرمانه این لایحه یک هفته به طول انجامید و بنا بر اعلام برخی اعضای این کمیسیون و هیات رئیسه مجلس برای تصویب میزان سال اجرای آزمایشی باید به صحن مجلس بیاید.
تعجیل مجلس در بررسی این لایحه از یک سوی و انتخاب یک مسیر محرمانه برای به سرانجام رساندن لایحه ای که ارتباط مستقیم و زیادی با افکار عمومی و طیف گسترده مردم دارد، در یک مدت زمان کوتاه همچنان محل بحث و ابهام است.
متهم اصلی «مخفی کاری» در تصویب لایحه حجاب؛ قالیباف یا جبهه پایداری؟!
محمدباقر قالیباف از جایگاه رئیس مجلس و طیف حامیان این لایحه تاکید دارند که تصمیم مجلس برای هشتادوپنجی کردن این لایحه با نگاه مخفیانه بررسی کردن لایحه نبوده و بررسی ۱۵۰۰ پیشنهاد ثبت شده نمایندگان پیرامون این لایحه در مدت زمان باقیمانده از عمر مجلس و ضرورت بررسی برنامه هفتم توسعه و لایحه بودجه سال آینده امکانپذیر نبوده است.
با این حال منتقدان معتقدند که این شیوه تصویب قوانین تنها در موارد ضروری است و تصمیم نمایندگان برای هشتادوپنجی کردن این لایحه برای فرار از پاسخگویی و مسئولیت و محرمانه کردن جزئیات بررسی لایحه است.
این دست فرمان مجلس البته مسبوق به سابقه است و پیشتر نیز مجلس در طرح صیانت و طرح جوانی جمعیت نیز چنین مسیری را طی کرده بود.
سرنوشت لایحه حجاب در دست ۱۰ نماینده با رأی حداقلی
اما فارغ از حواشی رخ داده در بررسی این لایحه، سوال اصلی آن است که «سرنوشت لایحه ای که با زندگی ده ها میلیون ایرانی سروکار دارد به چه کسانی سپرده شده است؟» سوالی که بازهم نگاه را به سمت «مجلس حداقلی» و «آراء حداقلی» میخکوب می کند.
براساس تصمیم مجلس کمیسیون اصلی بررسی لایحه حجاب و عفاف در قالب اصل ۸۵ قانون اساسی، کمیسیون قضایی و حقوقی است و آنگونه که یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در گفتگو با خبرآنلاین مطرح کرد، تنها اعضای این کمیسیون حق رأی دارند و دیگر نمایندگانی که در جلسات بررسی این لایحه حضور دارند تنها از جایگاه مشورتی و نظارتی است.
بررسی های خبرآنلاین از آراء نمایندگان نقش آفرین در تصویب لایحه حجاب و عفاف حکایت از آن دارد که مجموع رأی این نمایندگان برابر با ۴۹۲ هزار و ۵۷۳ رأی است. یعنی سرنوشت یک لایحه حساس و مهم که با حقوق شهروندی ارتباط مستقیم دارد در اختیار نمایندگانی قرار گرفته است که مجموع آراء آنها به ۵۰۰ هزار نفر هم نمی رسد.
براساس اطلاعات منتشر شده در پایگاه الکترونیکی جامعه مجلس شورای اسلامی موسی غضنفرآبادی، محمدتقی نقدعلی، حسن نوروزی، سیدکاظم دلخوش اباتری، هاجر چنارانی، سیدمحمد موحد، حسینعلی حاجی دلیگانی، سیدمرتضی حسینی میانه، عبدالرضا مصری و مهدی باقری ۱۰ عضو این کمیسیون هستند و بنا بر قانون این کمیسیون با دو سوم اعضا هم می تواند جلسات بررسی این لایحه در قالب اصل ۸۵ را تشکیل دهد و رأی گیری انجام شود.
تحلیل آماری میزان رأی ۱۰ نماینده تاثیرگذار در تصویب لایحه حجاب
در یازدهمین انتخابات مجلس شورای اسلامی از مجموع ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۵۹ واجد شرایط رأی ، ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۴۰۴ نفر پای صندوق رأی رفتند و حضور ۴۲٫۵ درصدی موجب شد تا کمترین نرخ مشارکت در قیاس با ده دوره انتخابات قبلی مجلس ثبت شود.
بررسی میزان درصد رأی ۱۰ نماینده عضو کمسیون قضایی و حقوقی مجلس که بررسی لایحه حجاب و عفاف را برعهده دارند، از مجموع واجدان شرایط حوزه های انتخابیه شان حکایت از حداقلی بودن رأی این نمایندگان دارد، چه آنکه موسی غضنفرآبادی ۳۰ درصد رأی از واجدان شرایط حوزه انتخابیه بم، ریگان، فهرج و نرماشیر را کسب کرده است. محمدتقی نقدعلی نماینده خمینی شهر ۱۹ درصد، حسن نوروزی نماینده رباط کریم ۸ درصد، هاجر چنارانی نماینده نیشابور و فیروزه ۱۲ درصد و حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده شاهین شهر، برخوار و میمه ۳۳ درصد رأی از واجدان شرایط حوزه های انتخابیه خود را بدست آورده اند.
سیدمرتضی حسینی میانه نماینده میانه ۸ درصد، سیدکاظم دلخوش نماینده صومعه سرا ۲۱ درصد، عبدالرضا مصری نماینده کرمانشاه ۱۶ درصد و مهدی باقری نماینده زنجان و طارم ۴ درصد و سیدمحمد موحد نماینده کهکیلویه و بویر احمد نیز ۴۰ درصد رأی از واجدان شرایط حوزه های انتخابیه خود را بدست آورده اند.
نظر شما:
ابراهیم محبی نفر اول هیات مدیره شد/ابراهیم نجفی و کاظم دلخوش ۲ نماینده سابق گیلان در مجلس رای نیاوردند