khanekhodro

یک تولید کننده و توزیع کننده برنج می‌گوید: هنوز توان مالی مردم ترمیم نشده است و همین موضوع برنج را از سبد غذایی اکثر مردم حذف کرده و حتی قدرت خرید برنج نیم دانه را هم ندارند و روی دست تولید کننده مانده است.

برنج تازه در راه بازارِ بدون مشتری/ مردم توان خرید برنج نیم دانه را هم ندارند
کلانشهر: بازار برنج در نیمه دوم سال ۱۴۰۱ شاهد افزایش عرضه و به تبع آن کاهش قیمت‌ها بود. در سال گذشته به دنبال افزایش تولید برنج و همچنین حذف ممنوعیت واردات، قیمت برنج ایرانی کاهش پیدا کرد، اما به رغم کاهش قیمت‌ها شاهد کاهش تقاضا در این بخش بودیم و گزارش‌ها حاکی از این بود که برنج روی دست کشاورزان مانده است.

این در حالی است که به نیمه دوم سال ۱۴۰۲ و زمان ورود برنج‌های تازه برداشت شده ایرانی نزدیک می‌شویم. یکی از کشاورزانی که در زمینه کشت و فروش برنج در شمال کشور فعال است درباره وضعیت امسال تولید برنج به اقتصاد ۲۴ گفت: امسال هزینه‌های کاشت برنج خیلی افزایش یافته و با وجود هزینه‌های بالا هیچ سودی کسب نمی‌کنیم این در حالی است که هنوز خیلی از کارخانه‌ها پر از برنج است و برنج مانده هم خریدار ندارد بر همین اساس پیش‌بینی می‌شود میزان تولید امسال کاهش یابد.

این کشاورز با توجه به وضعیت تورم و رکود اقتصادی می‌گوید: امسال نیز کاشت برنج مانند سال‌های گذشته به موقع و به اندازه انجام گرفت، اما از همین ابتدا مشخص شده که بازار با کاهش تقاضا روبروست و نمی‌دانیم با برنج‌های تولید شده چطور بازار را به رونق برسانیم.

گرانی ۳۰ تا ۴۰ درصدی هزینه تولید برنج 
سید رامین میرقربانی تولید کننده و توزیع کننده برنج در گیلان نیز در گفتگو با اقتصاد ۲۴ می‌گوید: برنج کاران در سال جاری با افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی هزینه تولید مواجه شده اند و بیشتر این تولید کنندگان با توجه به کاهش تقاضا در سال گذشته انبار‌های برنجشان همچنان پُر است.

او ادامه می‌دهد: امسال نیز هزینه تولید گریبان تولید کننده را گرفته و اگر قرار باشد برنج‌های سال ۱۴۰۲ را مانند قیمت‌های سال گذشته به فروش برسانند قطعاً همه برنج کاران متضرر می‌شوند.

میرقربانی با اشاره به افزایش ۳۰ تا ۴۰ درصدی هزینه تولید برنج گفت: امسال فروش برنج با قیمت پایین‌تر از کیلویی ۱۰۰ هزار تومان برای تولید کننده و توزیع کننده صرفه اقتصادی ندارد.

بحران جدید قیمت برنج در سال جاری
 
به گفته این تولید کننده برنج، برنج تازه در بازار مشتری ندارد و این برنج‌ها در انبار ذخیره می‌شوند. هرچند پیش‌خرید برنج محصول جدید توسط گروهی از دلال‌ها امسال زودتر از زمان انجام گرفته و این زمینه سازی حضور زود هنگام دلال‌ها در بازار برنج، نوید یک نگرانی و بحران جدید را می‌دهد.

میرباقری گفت: قیمت‌گذاری دستوری برنج حذف شد البته دولت خیلی دیر به فکر چنین اقدامی افتاد. سال گذشته شالیکاران و کشاورزان حاضر به فروش برنج کیلویی ۶۵ هزار تومان مصوب شده نبودند چراکه این رقم برای تولید کنندگان مرقون به صرفه نبود. ازاین رو علاوه بر کاهش قدرت خرید مردم، کشاورز ترجیح داد که برنج تولیدشده رادر انبار‌ها نگه دارند.

دلالان در بازار برنج

این فعال حوزه کشاورزی ادامه داد: با توجه به حضور دلالان در این بازار باید منتظر نوسان قیمت برنج در اوایل مهرماه سال جاری باشیم. هرچند هنوز قدرت مالی مردم ضعیف بوده و ترمیمی صورت نگرفته، اما چون پای دلال به بازار باز شده قطعاً شرایط قیمت برنج در نیمه دوم سال متغیر خواهد شد.

میرباقری با اشاره به گرانی برنج در سال گذشته گفت: تقاضای خرید برنج نیم دانه در سال گذشته افزایش داشت، اما امسال مردم توان خرید همین برنج‌های نیم دانه را نیز ندارند. هنوز توان مالی مردم ترمیم نشده است و همین موضوع برنج را از سبد غذایی اکثر مردم حذف کرده و حتی قدرت خرید برنج نیم دانه را هم ندارند و روی دست تولید کننده مانده است.

نظر شما:

security code