khanekhodro

نرگس محمدی برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ شد


۱۴۰۲/۰۷/۱۴ - ۱۳:۰۱ | کد خبر: ۳۷۱۱۴ چاپ

کمیته نوبل نروژ روز جمعه ۶ اکتبر (۱۴ مهر) اعلام کرد جایزه سال ۲۰۲۳ خود را به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر ایرانی، اهدا می‌کند.

نرگس محمدی برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ شد
کلانشهر: به گزارش یورونیوز دبیر کمیته نوبل نروژ گفت این جایزه به پاس تلاشهای نرگس محمدی در راستای  «ارتقای حقوق بشر و آزادی برای همگان» داده می‌شود.

نرگس محمدی متولد ۱۳۵۱ و دانش‌آموخته فیزیک کاربردی است، در ابتدا فعالیت‌های خود را با ملی- مذهبی‌ها آغاز کرد.

او در سال ۱۳۷۸ با تقی رحمانی، فعال ملی- مذهبی و زندانی سیاسی سابق ازدواج کرد که حاصل این ازدواج دو فرزند دوقلو است.

تقی رحمانی هم که بیش از ۱۴ سال را در زندان گذرانده بود چند سال قبل بعد از زندانی شدن همسرش به همراه دو فرزندش از ایران خارج شد.

 نرگس محمدی نایب رئیس و سخنگوی اسبق کانون مدافعان حقوق بشر به‌ دلیل محکومیت در چند دادگاه طی سال های گذشته در زندان حضور داشته و در حال حاضر هم در بند زنان زندان اوین تهران دوران محکومیت خود را سپری می کند.

به گزارش یورونیوز، نخستین تجربه زندان نرگس محمدی به دوران دانشجویی او در دهه هفتاد برمی‌گردد. او همچنین در سال ۱۳۸۰ پس از بازداشت تعدادی از فعالان ملی مذهبی از جمله همسرش تقی رحمانی، مدتی زندانی‌ شد.

محمدی پس از اعتراض‌ها به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، ابتدا ممنوع الخروج و سپس در خرداد ۱۳۸۹ بازداشت شد. او پس از ابتلا به «اسپاسم عضلانی و فلج موقت» در زندان، آزاد شد.

اما او دوباره در اردیبهشت ۱۳۹۱ بازداشت شد، بازداشتی که در تیرماه همان سال پس از تشخیص پزشکان خاتمه یافت.

 محمدی در سال ۱۳۹۳ پس از دیدار با کاترین اشتون، مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا که به تهران رفته بود، بازداشت شد. او در همان سال در دادگاهی به ریاست قاضی صلواتی به ۱۶ سال زندان محکوم شد که ۱۰ سال آن قابل اجرا بود.

او که دوران محکومیت خود را در آن زمان در زندان اوین می‌گذراند پس از تحصن در همبستگی با خانواده‌های کشته‌شدگان آبان ۹۸، به زندان زنجان منتقل شد او مهر ۱۳۹۹ پس از آنکه شامل قانون تازه‌تصویب‌‌شده کاهش مجازات حبس شد، از زندان آزاد شد.

 محمدی سرانجام در خرداد ۱۴۰۰ به اتهامات «تبلیغ علیه نظام»، «تحصن در دفتر زندان»، «تمرد از ریاست و مقامات زندان» و «تخریب شیشه‌ها» و «افترا» به ۸۰ ضربه شلاق تعزیری، ۳۰ ماه حبس تعزیری و پرداخت دو فقره جزای نقدی محکوم شد، محکومیتی که در آبان ۱۴۰۰ اجرایی شد.

این برای بار دوم است که جایزه صلح نوبل به یک ایرانی می‌رسد. پیش‌تر شیرین عبادی، وکیل و فعال حقوق بشر، در سال ۲۰۰۳ این جایزه را به خود اختصاص داده بود.

 
پیش از اعلام برنده جایزه امسال علاوه بر نرگس محمدی، از ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین، الکسی ناوالنی چهره سرشناس اپوزسیون روسیه که در زندان به سر می‌برد و دیوان بین‌المللی دادگستری به عنوان نامزد‌های احتمالی نام برده می‌شد.

انتخاب برنده جایزه صلح نوبل، که بنابر وصیت آلفرد نوبل بنیانگذار این جایزه در کشور همسایه سوئد یعنی نروژ اهدا می‌شود، بر عهده هیئتی پنج نفره دانشگاهیان و سیاستمداران سابق مستقل است که توسط پارلمان این کشور منصوب می‌شوند.

نظر شما:

security code