کلانشهر _ امیر سقا: در حاشیه برگزاری نمایشگاه آثار ابراهیم نوروزی در رشت، این عکاس برجسته و یکی از اعضای هیات مدیرهی آموزشگاه هنرگاه با کلانشهر گفتوگو کردند که در ادامه مشروح آن را مشاهده خواهید کرد.
در ابتدا ابراهیم نوروزی، برگزیده دو دوره متوالی جشنواره ورلد پرس فوتو با کلانشهر گفتوگو کرد.
لطفا از انگیزه برگزاری نمایشگاه بگویید.
برگزاری این نمایشگاه به دلیل درخواست هیات مدیری آموزشگاه هنرگاه از من بود.
خود شما برنامهای برای برگزاری نمایشگاه در رشت نداشتید؟
معمولا نمایشگاههای من یا در تهران و یا در خارج از ایران برگزار میشود و تاکنون تجربهی برگزاری نمایشگاه را در شهر دیگری از ایران نداشتهام. تنها گالری که من درحال حاضر با آن همکاری میکنم گالری «راه ابریشم» تهران است و با گالری دیگری تا امروز همکاری نکردهام. نمایشگاه رشت هم به این دلیل برگزار شد که از طریق دوستانم متوجه شدم چنین فضایی قرار است در رشت ساخته شود و از آنجایی که دوستان آموزشگاه هنرگاه بسیار زحمت کشیده بودند و جز خودشان به کسی متکی نبودند، فضا را برای برگزاری نمایشگاه مناسب دیدم تا به این دوستان هم در افتتاحیه نمایشگاهشان کمک کرده باشم.
چرا این عکسها را برای برگزاری نمایشگاه انتخاب کردید؟
من معمولا به صورت جداگانه مجموعههایم را به نمایش میگذارم اما تجربهی چنین نمایشگاهی را که قرار باشد از هر مجموعه تعداد محدودی از عکسها را نمایش دهم برای اولین بار است که تجربه میکنم. از طرفی به دلیل اینکه همهی این مجموعهها قبلا دیده شدهاند، من به مدیریت گالری پیشنهاد دادم که نمایشگاه را به صورت ترکیبی برگزار کنیم که مخاطبان بتوانند در یک مکان و زمان کارهای مختلف من را ببینند.
در آینده برنامهای برای برگزاری نمایشگاه در شهرستانها دارید؟
من خیلی اهل نمایش دادن و گالری برگزار کردن نیستم اما در صورتی که بدانم دوستانم در شهرستان برای پیشبرد سواد هنری شهرهایشان به کمک نیاز دارند قطعا همکاری خواهم کرد.
در ادامه شادی مهدیزاده به گفتوگو با خبرنگار کلانشهر نشست.
خانم مهدیزاده سابقه هنریتان بگویید.
من فارغالتحصیل کارشناس ارشد رشته عکاسی هستم و به همراه خانم ستاره افشون و آقایان نیما جهانبین، مسعود منسومی و محمد نظری تصمیم گرفتیم تا آموزشگاه هنرگاه را افتتاح کنیم. مهمترین هدف ما این بود که مکانی را طراحی کنیم که فعالان هنری استان به چشم خانه به آن نگاه کنند. در مرحله بعد ما به این فکر کردیم که چگونه باید اینجا را بسازیم. ما جلسات زیادی با حضور هم برگزار کردیم و با درنظر گرفتن همهی ایدههایی که داشتیم به این سوال رسیدیم که «در این مکان چگونه باید فعالیت کرد؟»
خاصیت چندمنظوره بودن این مکان به چه هدفی خلق شده است؟
شاید برای همه عجیب باشد که چرا فعالان هنرهای نمایشی و فعالان هنرهای تجسمی در کنار هم قرار گرفتهاند. با تمام همه سختیها ما به این نتیجه رسیدیم که یک آموزشگاه تئاتر داشته باشیم و در همان مکان هم یک گالری تاسیس کنیم. نهایتا تصمیم بر این شد که سالن گالری علاوه بر ایجاد ظرفیت برگزاری نمایشگاه، ظرفیت پخش فیلم را هم داشته باشد و به نوعی یک سینمای کوچک هم در این مکان خلق شده است.
به صورت کلی هدف اصلی ما این بود که چگونه فضای تجسمی را با نمایشی ادغام کنیم؛ به همین دلیل همهی فضاها را چند منظوره طراحی کردیم تا بازدهی مجموعه بالاتر برود.
آیا برای تغییر فضای هنری رشت برنامهای دارید؟
نمیتوان شعارگونه حرف زد، اما در نهایت قصد ما هم همین است. همین نکته که افتتاح مجموعه را با نمایش آثار آقای ابراهیم نوروزی کلید زدیم برای خود ما یک اتفاق خیلی بزرگ تلقی میشود. آقای نوروزی در ایران فقط با گالری «راه ابریشم» کار میکنند اما با این وجود به ما لطف داشتند و آثارشان را در اختیار ما قرار دادند. جدای از این قطعا یک سری اهداف بلندمدت نیز داریم تا بتوانیم آموزههای آکادمیکمان را عملی کنیم و کارهایی که معمول نیستند را پیگیری کنیم.
البته این موضوع به فضا و مخاطبان نیز برمیگردد و باید ببینید مخاطبان مجموعه چقدر با ایدههای ما ارتباط برقرار میکنند.
او برنامههای آینده گالری را اینگونه تشریح کرد: «ما در تلاشیم تا برنامههایی نظیر کارگاه مرور تاریخ عکاسی و مجلس بازی برگزار کنیم که فکر میکنم نوع برگزاریشان با کارگاههای اینجنینی کاملا تفاوت دارد.»
او ادامه داد: «ما منهای مسئلهی اقتصاد در هنر، که بدون آن همهی ما باید خانهنشین شویم، تلاش کردهایم تا در جهت اهداف ذهنمان حرکت کنیم و این حرکت را به درستی تنظیم کنیم. اما این درست بودن به خودی خود به وجود نمیآید و وابسته به جریانهایی است که ما به راه خواهیم انداخت.»
چرا روی پسوند "گاه" در بخشبندی مجموعه تاکید داشتهاید؟
هنرگاه معنی فارسی استودیو است و بعد از انتخاب آن دیدیم برای نامگذاری بخشهای مختلف نیز میتوان از آن استفاده کرد. مثلا پیشهگاه، به جایی اطلاق میشود که در آن ساخت و ساز صورت میگیرد و ما این اسمها را به جهت هویتبخشی به فعالیتی که در آن بخشها انجام میشود انتخاب کردیم. اسمهایی مثل پیشهگاه، بازیگاه و ... که نشانگر نوع فعالیتی است که در آن بخش انجام میشود.
نظر شما: