khanekhodro

املش شهر کوهپایه ای شرق گیلان یکی از تاریخی ترین مناطق ایران است. زیبایی های کوهستان های املش در ایران کم نظیر و در مواردی بی نظیر است .باغات چای املش به تنهایی بیش از 30درصد تولید برگ سبز باکیفیت ایران را در دل خود جای داده است. همچنین این شهر در کنار نوشیدنی محبوب میلیون ها ایرانی، دومین تولیدکننده فندق ایران هم به حساب می آید

نکات جالب توجه درباره «املش» قطب چای ایران و کوهستان های زیبا
اختصاصی کلانشهر: مطلب پیش رو چکیده مهم ترین اطلاعاتی است که می توانید درباره شهرستان آستانه اشرفیه در مدت زمانی کوتاه بخوانید.

نیما فرید مجتهدی که دانش آموخته دکتری جغرافیا است و به عنوان گیلان شناس هم فعالیت دارد برای شناخت دقیق تر مخاطب از آستانه اشرفیه، نقشه هایی هم از این شهرستان تدوین کرده است.

                                                                        کارنمای املش

نماد انسانی: جام املش-میل اُمام

نماد طبیعی: چای

موقعیت جغرافیایی: این شهرستان در شرق گیلان قرار دارد. از شمال با لنگرود و رودسر، از شمال غربی با شهرستان لنگرود، از شمال شرقی، شرق و جنوب شرقی با شهرستان رودسر و از جنوب و جنوب غربی با شهرستان سیاهکل هم مرز است.

شهرها: اَملَش، رانکوه.

مرکز شهرستان: اَملَش.

بخش ها: مرکزی، رانکوه.

دهستان ها: اَملَشِ شمالی، اَملَشِ جنوبی، شَبخوس لات، کُجید، سُمام.

تعداد آبادی دارای سکنه: 131 آبادی.

مساحت: 407 کیلومترمربع (رتبۀ 14 در استان).

کوه ها: بخش های جنوبی این شهرستان منطبق بر مناطق کوهپایه ای و کوهستانی است و ازجمله قلل شاخص آن می توان از ناتِش کوه نام برد.
نقشه املش

لینک دانلود نقشه با کیفیت بالا


رودها و منابع آب:
رودخانه ها و آبراهه های متعددی در این شهرستان جاری هستند، از جمله رودخانۀ مهم کُل چال (شَلمان رود). 

در این شهرستان تعداد 94 آب بندان ثبت شده به مساحت 6/ 105 هکتار وجود دارد و 684 رشته چشمه در آن شناسایی شده که از معروف ترین آن ها، چشمۀ لوزان است.  

آب وهوا: تنوع شرایط جغرافیایی این شهرستان سبب ایجاد تنوع در آب وهوای آن شده است.

شش گونۀ آب وهوایی در منطقه شناسایی شده که عبارت اند از: بسیار مرطوبِ نوع الف و معتدل، بسیار مرطوبِ سرد، مرطوبِ سرد، نیمه مرطوبِ سرد، نیمه خشکِ معتدل و نیمه خشک ِ سرد. میانگین بارشِ سالانه در مناطق جلگه ای شهرستان املش برابر با 1294 میلی متر است.

کاربری اراضی: پوشش گیاهی این شهرستان، مبتنی بر مناطق کشتِ آبی چون برنج زارها، باغ های چای، فندق و جنگل های هیرکانی است.

مساحت جنگل های املش 18382هکتار و مراتع آن 4299 هکتار است. این شهرستان دارای 7940 هکتار اراضی زراعی است که از آن ها محصولاتی همچون برنج، گندم، لوبیای کشاورزی، هندوانه، نیشکر و چای برداشت می شود.

نقشه املش
لینک دانلود نقشه با کیفیت بالا

جمعیت: 43225 نفر   15306 خانوار   7/ 40 درصد شهرنشین  3/ 59 درصد روستانشین

دین: اسلام- مذهب:شیعه

زبان و گویش: زبان اغلب مردم این دیار، گیلکی است. در مناطق کوهستانی گویش گالشی و در مناطق جلگه ای گویش گیلکیِ جلگۀ شرق گیلان رواج دارد.

امکانات گردشگری: دارای 4 اقامتگاه رسمی شاملِ: یک خانه مسافر، 3 مجتمع گردشگری رسمی و تعداد زیادی اقامتگاه های غیررسمی است.

آموزش: مطابق آمار سال 1395، تعداد 107 آموزشگاه در سطوح تحصیلی ابتدایی، راهنمایی، متوسطه و یک دانشگاه در این شهرستان دایر است.

بهداشت و درمان: املش دارای 39 مرکز بهداشت و درمان است که عبارتند از: یک بیمارستان، 6 مرکز بهداشتی و درمانی، 32 خانۀ بهداشت.

راه ها: مجموع راه های شهرستان املش 8/ 268 کیلومتر است؛ 1/ 18 کیلومتر راهِ بین شهری و 7/ 250 کیلومتر راهِ روستایی.

شهرک و ناحیۀ صنعتی: دارای 2 شهرک و ناحیه صنعتی، 14 واحد صنعتی مستقر در شهرک ها و نواحی صنعتی.

شیلات: دارای 33 استخر پرورش ماهی به مساحت 121000 مترمربع.


نقشه املش

لینک دانلود نقشه با کیفیت بالا

اماکن زیارتی معروف:
زیارتگاه های آقاسیّداحمد(ع) اشکیت، آقاسیّدحسن(ع)، سلطان سیّدمحمد و سیّدعلی کیا سرتربت(ع)، آقاسیّدنصیر کیا(ع).

جاذبه های تاریخی مهم: بقعۀ سرتربت، سیّدسرا بزرگوار، امام زاده آقاسیّدکاظم (باباجان دره)، بافت تاریخی روستای تاریخی اُمام، میل (برج) اُمام، بافت تاریخی روستای شیرچاک، قلعه گورَج.

جاذبه ها و منابع طبیعی گردشگری: غارهای تَلابُن گورَج، آروس زومۀ سیّدسرا، منشورهای بازالتی فیروزکوه، چشمۀ لوزان، تالابِ زربیجار، آبشارهای تابستان نشین، رودگوابر، سیاه تاش، پشت دَرلَنگه و بلوردکان.

مناطق نمونۀ گردشگری: منطقه کوهستانی جنگلی هلودشت، منطقۀ کوهستانی - کوهپایه ای خَصیل دشت.


نقشه املش

لینک دانلود نقشه با کیفیت بالا

سوغات: صنایع دستی:
فراورده های حصیری، چوبی، سفالی.

خوراکی ها: برنج، چای، انواع نانِ محلی (کلان و کماچ)، لبنیات محلی (خاکه پنیر، سس پنیر)، شقاقول، گل گاوزبان.

آثار ثبت شدۀ ملی: تا سال 1394، در مجموع 147 اثر در این شهرستان به ثبت رسیده است که 15 درصدِ مجموعِ آثار ثبت شدۀ ملی استان را دربر می گیرد؛ ازجمله میلِ اُمام، محوطۀ تاریخی شیرچاک، پُلِ خشتیِ املش، غارِ تاریخی تَلابن گورَج، قلعۀ شاه نشینِ گورَج، گورستانِ سَرتربت.