وزیر خارجه ایران با بیان اینکه ایران به صورت مشروط حاضر به ازسرگیری گفت وگوهای غیرمستقیم با آمریکاست، تهدید کرد که پاسخ ایران به هر اقدام تجاوزکارانه، قوی تر از گذشته خواهد بود.

وزیر خارجه ایران گفته آمریکا «از آنچه در حملات نظامی به تأسیسات هسته ای نتوانست به دست آورد، در هیچ مذاکره ای هم به دست نخواهد آورد.»
عراقچی که پس از شرکت در نشست فوق العاده وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در جده با موضوع حمایت از غزه و فلسطین با روزنامه «الشرق الاوسط» گفت وگو می کرد، احتمال رویارویی جدید با رژیم صهیونیستی را رد نکرد و افزود: «احتمال هر چیزی وجود دارد و تهران آماده همه شرایط است.»
او درباره روابط ایران و عربستان تأکید کرد: «روابط دوجانبه در مرحله ای بی سابقه از همکاری قرار دارد. عربستان یک کشور بزرگ در منطقه و جهان اسلام است و همراه با ایران دو قطب مهم منطقه ای به شمار می رود. همکاری دو کشور امنیت و ثبات منطقه را تضمین می کند.»
وزیر خارجه ایران در خصوص لبنان نیز تصریح کرد: «ما در امور داخلی لبنان دخالت نمی کنیم، اما همانند سایر کشورها دیدگاه ها و نظرات خود را بیان می کنیم. موضوع سلاح حزب الله مربوط به خود حزب و دولت لبنان است و طرح خلع سلاح آن، ۱۰۰ درصد یک نقشه اسرائیلی است.»
عراقچی در پاسخ به پرسشی درباره تهدید بستن تنگه هرمز گفت: «سیاست رسمی ایران کاملاً روشن است. ما خواهان آرامش و صلح در خلیج فارس هستیم. ایران یک کشور تولیدکننده و صادرکننده نفت است و اقتصادش وابسته به آن است. بنابراین طبیعی است که خواهان آزادی کشتیرانی برای همه باشیم.»
متن این مصاحبه به این شرح است:
غزه نیازمند عمل است نه بیانیه
وزیر خارجه ایران گفت که جلسه وزرای خارجه کشورهای عضو «سازمان همکاری اسلامی» درباره تحولات غزه که به درخواست ایران، فلسطین و ترکیه برگزار شد، منجر به صدور بیانیه های مثبتی از سوی وزرای خارجه و همچنین اتخاذ تصمیمات مهم شد.
او گفت نکته مهم این است که «مردم غزه به بیانیه ها و تصمیمات ما نیاز ندارند، بلکه بیش از هر چیز به حمایت عملی بر روی زمین نیاز دارند؛ آنها قبل از هر چیز به غذا، آب و دارو نیاز دارند و پس از آن به صلح، عدالت و پایان اشغال».
وی با اشاره به سخنرانی خود در این اجلاس افزود: «در سخنرانی خود تأکید کردم که کشورهای اسلامی باید گام های عملی در این زمینه بردارند و کشورهایی که روابطی با رژیم صهیونیستی دارند باید اقدام به قطع این روابط و توقف تبادلات تجاری کنند، چرا که این یک گام عملی است که می توان در آن پیش رفت».
او ادامه داد: «همچنین باید کشورهای اسلامی صدایی واحد در محافل، سازمان ها و دادگاه های بین المللی برای محکوم کردن رژیم صهیونیستی داشته باشند و طبیعی است که بیش از ۵۰ کشور اسلامی و بیش از یک میلیارد مسلمان توانایی های بزرگی دارند که می توان از آنها برای حمایت از غزه و فلسطین بهره برد».
مذاکرات هسته ای
عراقچی تأکید کرد که تهران همچنان آماده ورود به مذاکرات «عادلانه و منصفانه» درباره برنامه هسته ای خود است. او یادآور شد که در حال حاضر گفت وگوهایی با سه کشور اروپایی و آژانس بین المللی انرژی اتمی در جریان است تا چارچوب جدیدی برای مذاکرات تعیین شود.
او گفت: «ما آماده انجام مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده هستیم، به شرط آنکه آمریکایی ها به ما اطمینان دهند که در طول مذاکرات هیچ گونه حمله نظامی انجام نخواهند داد. باید مطمئن شویم زمانی که پای میز مذاکره می آیند، برای گفت وگویی عادلانه و منصفانه است که منافع هر دو طرف را تأمین کند و بر اساس منافع مشترک بنا شود. اما اگر تصور می کنند آنچه را از طریق حملات نظامی نتوانستند به دست آورند، می توانند با مذاکره به دست بیاورند، این مذاکرات برگزار نخواهد شد.»
او افزود: «ما هیچ گاه میز مذاکره را ترک نکرده ایم. حتی در حالی که در متن مذاکرات بودیم، اسرائیل به ما حمله کرد و ایالات متحده هم به آن پیوست. بنابراین قطعاً هرگونه مذاکره جدید-اگر انجام شود-مشابه گذشته نخواهد بود. بارها تأکید کرده ام که موضع ما درباره مذاکره غیرمستقیم با آمریکا تغییری نکرده است.»
احتمال درگیری با اسرائیل
وزیر خارجه ایران در پاسخ به پرسشی درباره تنش های اخیر در منطقه و اینکه آیا ایران و رژیم صهیونیستی در آستانه رویارویی تازه ای قرار دارند، گفت: «احتمال هر چیزی وجود دارد و ما برای هر شرایطی آماده ایم. رژیم صهیونیستی و ایالات متحده در جریان جنگ ۱۲ روزه به هیچ یک از اهداف خود نرسیدند، در حالی که جمهوری اسلامی با قهرمانانه مقاومت کرد و همزمان به تجاوزات پاسخ داد. ما حملات موشکی خود علیه اسرائیل را تا آخرین لحظه ادامه دادیم، در حالی که آنان تصور می کردند ظرف ۴۸ ساعت می توانند جلوی آن را بگیرند»
او ادامه داد: «سیاست رسمی جمهوری اسلامی کاملاً روشن است؛ ما خواستار صلح و آرامش در منطقه خلیج فارس هستیم و دلیل آن نیز واضح است. ایران مانند عربستان و دیگر کشورهای منطقه، کشوری تولیدکننده و صادرکننده نفت است و اقتصادش تا حد زیادی به نفت وابسته است. بنابراین طبیعی است که ما خواستار صلح در خلیج فارس باشیم، عبور و مرور کشتی ها برای همه آزاد باشد و حرکت آن ها عادی و بدون مانع باشد».
کشورهای خلیج فارس باید نگرانی خود را متوجه سیاست های اسرائیل کنند
وزیر خارجه ایران در ادامه گفت وگو با الشرق الاوسط فاش کرد که «در جریان جنگ ۱۲ روزه، زمانی که رژیم صهیونیستی تأسیسات نفتی ما در منطقه عسلویه را هدف قرار داد، دریافتیم که قصد دارد جنگ را به منطقه خلیج فارس بکشد و یک (جنگ نفتی) در آنجا راه بیندازد، اما ما تأسیسات اسرائیلی را هدف قرار دادیم و تمام تلاش خود را کردیم تا جنگ به خلیج فارس منتقل نشود».
او گفت: «فکر می کنم کشورهای ساحلی خلیج فارس باید نگرانی خود را متوجه سیاست های اسرائیل کنند که می تواند به بسته شدن تنگه هرمز و کشاندن جنگ به منطقه منجر شود».
وزیر دفاع اگر لازم بود، توضیحات بیشتری ارائه می کرد
وقتی خبرنگار الشرق الاوسط از وزیر خارجه ایران درباره اظهارات اخیر وزیر دفاع ایران در مورد ایجاد زیرساخت های نظامی در کشورهای خارجی پرسید، عراقچی لبخند زد و گفت: «واقعاً فکر می کنید من باید به چنین پرسشی پاسخ بدهم؟! اگر لازم بود توضیح بیشتری داده شود، وزیر دفاع خودش باید آن را ارائه می کرد».
در امور لبنان دخالت نداریم
درباره پرونده لبنان عراقچی گفت: «ما در امور داخلی لبنان دخالت نمی کنیم، اما این مانع از آن نیست که دیدگاه ها و مواضع خود را بیان کنیم و این کاری است که همه کشورها انجام می دهند. به عنوان مثال، عربستان نظر خود را درباره لبنان بیان می کند و این دخالت محسوب نمی شود. دخالت واقعی از سوی طرفی است که اراضی لبنان را اشغال کند یا طرح های عجیب و غریب برای تضعیف لبنان و تسلیم آن ارائه دهد».
او افزود: «اما تصمیم درباره سلاح حزب الله به خود جنبش مربوط است و حزب الله پیشنهاد انجام گفت وگوی ملی برای تعیین استراتژی امنیتی لبنان با مشارکت همه گروه ها را اعلام کرده است. ما به یک حقیقت اطمینان داریم؛ اسرائیل می خواهد تمام کشورهای منطقه ضعیف، بی سلاح، پراکنده و در حال نزاع باشند».
سوریه
وزیر خارجه ایران ادامه داد: «به سوریه نگاه کنید: دولت جدید و کاملا متفاوت از دولت بشار اسد شکل گرفته است، اما اگر مقایسه کنیم، می بینیم که اسرائیل بخش بیشتری از اراضی سوریه را اشغال کرده و تمام توان نظامی دولت جدید را بمباران کرده، به طوری که نه تانکی باقی مانده و نه نیروی نظامی مؤثری و این سناریویی است که اسرائیل می خواهد در لبنان نیز اجرا کند و (سلاح مقاومت با آن مقابله کرده است). درست است که مقاومت طی ماه های اخیر ضربه و خسارت دیده و آنها تصور می کنند که ضعیف شده، به همین دلیل می خواهند آن را خلع سلاح کنند، اما خلع سلاح حزب الله یک طرح ۱۰۰ درصد اسرائیلی است و تأکید می کنم که تصمیم در این زمینه به خود حزب الله، دولت لبنان و مردم لبنان مربوط است و ما تنها نظر خود را بیان می کنیم».
عراقچی همچنین ابراز امیدواری کرد که «سایر کشورهای منطقه این واقعیت را درک کنند و تردید نکنند که آنچه در سوریه و لبنان رخ داد، ممکن است برای آنها نیز تکرار شود. دشمنان تلاش کردند ایران را هدف قرار دهند اما ایران مقاومت کرد و از کار خود پشیمان شدند. ایران چگونه مقاومت کرد؟ نه با دیپلماسی و نه با گفت وگو با آمریکا، بلکه با موشک هایش. کسی که در برابر اسرائیل قدرت نشان دهد، موفق است، نه کسانی که کوتاه می آیند. ما به کشورهای منطقه توصیه می کنیم که به اسرائیل امتیاز ندهند، زیرا هرچه امتیاز داده شود، اسرائیل جسورتر می شود. همان طور که امروز می بینیم، درباره "طرح بزرگ اسرائیل" صحبت می کند و اظهارات اخیر نتانیاهو نشان داد که طمعی در دیگر کشورهای منطقه دارد».
روابط ایران و عربستان
او گفت: «سعودی ها برادران دینی ما هستند. سالانه بیش از ۸۰ هزار ایرانی حج و حدود ۴۰۰ هزار نفر عمره انجام می دهند. امیدواریم گردشگران سعودی هم به ایران بیایند و واقعیت کشور ما را از نزدیک ببینند. همکاری ایران و عربستان به سود کل جهان اسلام است.»
اقتصاد و سرمایه گذاری
وزیر خارجه ایران تأکید کرد: «فرصت های زیادی برای همکاری اقتصادی وجود دارد. حجم تجارت ما با یکی از کشورهای منطقه به ۳۰ میلیارد دلار می رسد، بنابراین با عربستان هم می توانیم به چنین سطحی برسیم. ایران ظرفیت بزرگی برای سرمایه گذاران سعودی دارد، به ویژه در حوزه نفت و گاز و صنایع دیگر.»
عراقچی در پایان گفت: «من همیشه خوش بین هستم. اگر همکاری میان کشورهای منطقه، به ویژه ایران و عربستان، تقویت شود، شاهد منطقه ای باثبات و پیشرفته خواهیم بود. هدف دیپلماسی ایران هم همین است.»
بقائی: تا الان به جمع بندی نهایی درباره توافق نرسیده ایم
روایت پزشکیان از پاسخ رهبر شهید به موضوع انجام مذاکرات