در سالگرد شهادت میرزا کوچک خان جنگلی رهبر آزادی خواه جنبش جنگل و یکی از مهم ترین چهره های مقاومت مردمی در تاریخ معاصر ایران، بازخوانی نقش او در هویت رشت و ظرفیت های گردشگری این شهر دوباره پررنگ می شود. امروز خانه، آرامگاه و روایت های مربوط به زندگی و مرگ میرزا می تواند همان نقشی را ایفا کند که خانه ماندلا در ژوهانسبورگ یا گالری دیوار برلین در آلمان انجام می دهند؛ تبدیل تاریخ به «سرمایه توسعه» و «هویت شهری.»

از ماندلا و چه‌گوارا تا جنگل‌های گیلان و گردشگری جهانی؛ میرزا کوچک‌خان برند فراموش‌شده رشت
اختصاصی کلانشهر: میرزا کوچک خان جنگلی زاده ۱۲۵۷ استادسرای رشت در تاریخ معاصر ایران با عنوان روحانی، آزادی خواه و رهبر جنبش «جنگل» مشهور است؛ جنبشی که با هدف مقابله با استبداد، فساد اداری، نفوذ بیگانگان و بی ثباتی کشور شکل گرفت. او در سال های پرتلاطم پس از مشروطه، با جمعی از یارانش از دل جنگل های گیلان نهضتی را به وجود آورد که خواستار استقلال، عدالت خواهی، آزادی و اداره مردمی بود.

میرزا در آذر ۱۳۰۰ در سخت ترین شرایط آب وهوایی در کوهستان های تالش جان باخت و سرش توسط دشمنانش از بدن جدا شد. شهادت او برای شماری از گیلانیان از مهم ترین نقاط عطف تاریخ هویت سیاسی این مرز و بوم به شمار می آید.

رشت، میرزا و ظرفیت های گردشگری هویت محور

-رشت امروز دو سرمایه نمادین مهم دارد: خانه میرزا کوچک خان در محله استادسرا؛ یک موزه شهری با معماری اصیل رشتی.

- آرامگاه میرزا در سلیمان داراب؛ یکی از نقاط اصلی هویت تاریخی گیلان.

با اینکه آمار رسمی از تعداد بازدیدکنندگان این مکان ها وجود ندارد، حجم سفر به گیلان – تنها در یک ماه تابستان بیش از هفت میلیون شب اقامت – نشان می دهد که این ظرفیت می تواند به ده ها تا صدها هزار بازدید سالانه برسد؛ در صورتی که روایت گری حرفه ای و مسیرهای گردشگری هدفمند طراحی شود.

نمونه های جهانی؛ از تاریخ سیاسی تا گردشگری پویا

شهرهای زیادی در جهان از نمادهای سیاسی و انقلابی برای جذب گردشگر استفاده کرده اند:

مجارستان:پارک مومنتو – تبدیل مجسمه های کمونیستی به جاذبه آموزشی یعنی مواجهه انتقادی با گذشته و نه حذف آن.

پارک هنر موزئون مسکو

پارک هنر موزئون در مسکوی روسیه که در آن بیش از ۷۰۰ مجسمه و نماد کمونیستی و تزاری اتحاد جماهیر شوروی در پارک روباز به نمایش گذاشته شده است؛ یعنی نمادهای متروک به گالری عمومی تبدیل شده است

آلمان: گالری دیوار برلین – نماد آزادی از دل یک زخم تاریخی
تبدیل «نماد خشونت سیاسی» به «نماد آزادی و هنر» با بازدید سالانه بیش از ۳ میلیون نفر .

آفریقای جنوبی: خانه ماندلا – موتور توسعه محله و حافظه ملی

با روایت درست داستان زندگی ماندلا و حفظ فضای شهری فقیر، رونق اقتصادی به آن منطقه هدیه داده شده است


کوبا: آرامگاه چه گوارا – ترکیب ایدئولوژی، تاریخ و توریسم

بزرگ ترین جاذبه جنوب کوبا

با فروش بلیت، موزه، فروشگاه فرهنگی، اقتصاد محلی مردم عمدتا فقیر احیا شده است.
یعنی از ظرفیت گردشگری بین المللی برای معرفی شخصیتی کاریزماتیک استفاده شده است.

هند: آشرام گاندی – ترویج فرهنگ مقاومت مدنی

محل زندگی گاندی در بمئی و مرکز فلسفه مقاومت مدنی.
این مکان مقصد ثابت تورهای گردشگری جهانی است.

مقبره ناپلئون در فرانسه

ترکیبی از شکوه، تاریخ سیاسی، نظامی گری، موزه داری.

مقبره ناپلئون بناپارت سالهاست به یکی از پرترددترین جاذبه های پاریس تبدیل شده است.

گردشگری سرخ چین

گردشگری سرخ در چین که نوعی توریسم با مضمون تاریخی است و میلیون ها بازدیدکننده با چند میلیارد دلار درآمد سالانه است.
تمرکز بانیان بر اماکن و بناهای یادبود مرتبط با انقلاب و تاریخ حزب کمونیست چین از سال ۱۹۲۱ تا ۱۹۴۹ تمرکز دارد. این نوع گردشگری، که به دلیل رنگ پرچم پنج ستاره چین و حزب کمونیست نامگذاری شده، شامل بازدید از سایت های انقلابی و ترویج روحیه و تاریخ انقلابی است و به ایجاد فرصت های اقتصادی برای مناطق دورافتاده نیز کمک می کند.

درس مشترک این کشورها حفظ تاریخ، روایت گری چندصدایی و تبدیل مکان به تجربه.
میرزاکوچک مزار

جایگاه رشت؛ از میراث سیاسی تا برند شهری

برای رشت نیز همین مسیر ممکن است:

ایجاد «مسیر تاریخ معاصر رشت»: خانه میرزا - میدان شهرداری -سلیمان داراب

- تولید روایت های مستند، راهنمای صوتی و محتوای چندرسانه ای

- ترکیب «تاریخ +غذا + زندگی شهری» به عنوان برند گردشگری

- رویکرد آموزشی برای شهروندان، دانشجویان، پژوهشگران و گردشگران خارجی

در یازدهم آذرماه سالگرد شهادت میرزا کوچک خان، بازخوانی زندگی او تنها یک یادآوری تاریخی نیست؛ بلکه فرصتی است برای اینکه رشت با تکیه بر شخصیت میرزا، گذشته یک قرن اخیر و هویت آزادی خواهانه اش را به یک ظرفیت گردشگری، فرهنگی و توسعه شهری تبدیل کند؛ همان کاری که بسیاری از شهرهای بزرگ جهان فارغ از موافق و مخالف بودن با ایده و عملِ شخصیت های قدیمی و تاثیرگذار با تاریخ سیاسی خود انجام داده اند.