بیش از ۳۰۰ چهره سیاسی، دانشگاهی، حقوقی، نظامی و قبیله ای اردن با امضای نامه ای سرگشاده، ضمن هشدار درباره پیامدهای همسویی نظامی با آمریکا، از دولت این کشور خواستند از توافق دفاعی با واشنگتن خارج شود و تأسیسات اردن را در جنگ ایران و آمریکا بی طرف نگه دارد.

نیویورک تایمز: بیش از ۳۰۰ چهره اردنی خواستار خروج از توافق دفاعی با آمریکا شدند
کلانشهر: به گزارش نیویورک تایمز، بیش از ۳۰۰ شخصیت سیاسی، دانشگاهی، حقوقی، نظامی و قبیله ای در اردن با امضای نامه ای سرگشاده، از دولت این کشور خواسته اند از توافق دفاعی با ایالات متحده خارج شود و تاسیسات نظامی اردن را در شرایط جنگ میان آمریکا و ایران بی طرف نگه دارد.

این درخواست در شرایطی مطرح شده که اردن به دلیل میزبانی از نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا، بیش از پیش در معرض پیامدهای جنگ ایران و آمریکا قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، اردن برای دهه ها یکی از شرکای مهم نظامی و امنیتی آمریکا در منطقه بوده و نیروهای آمریکایی در شماری از تاسیسات نظامی این کشور مستقر هستند. توافق دفاعی سال ۲۰۲۱ نیز دسترسی نیروهای آمریکایی به ۱۲ تاسیسات در اردن، از جمله پنج پایگاه هوایی، را تسهیل کرده است.

نگرانی از تبدیل شدن اردن به میدان جنگ

امضاکنندگان نامه معتقدند اردن نباید هزینه جنگی را بپردازد که خود طرف آن نیست. آنها در نامه خود تاکید کرده اند که مردم اردن نباید پیامدهای سیاست هایی را تحمل کنند که در راستای منافع عالی کشور نیست.

این چهره ها همچنین نسبت به خطرات ناشی از قرار گرفتن اردن زیر «چتر آمریکا» هشدار داده و خواستار اتخاذ سیاستی مبتنی بر بی طرفی واقعی شده اند؛ سیاستی که در آن اردن از هرگونه مشارکت نظامی یا لجستیکی در جنگ خودداری کند.

این موضع گیری در حالی صورت گرفته که حملات ایران به اهداف مرتبط با حضور نظامی آمریکا در اردن، نگرانی ها درباره پیامدهای این همکاری برای امنیت این کشور را افزایش داده است.

حضور هزاران نظامی آمریکایی در اردن

بر اساس گزارش های منتشرشده، حدود ۴ هزار نظامی آمریکایی در پایگاه های مختلف اردن حضور دارند. از زمان آغاز دور جدید حملات میان ایران و آمریکا، تاسیسات و مواضع مرتبط با نیروهای آمریکایی در اردن چندین بار هدف حملات موشکی و پهپادی قرار گرفته اند.

در یکی از جدی ترین حملات، در ۱۷ ژوئیه، یک واحد محل اسکان در پایگاه موافق السلطی در شرق اردن هدف قرار گرفت که به کشته شدن سه نظامی آمریکایی و زخمی شدن دست کم چهار نفر دیگر منجر شد.


پایگاه های ملک فیصل و پرنس حسن و همچنین فرودگاه عقبه نیز در میان اهداف مورد حمله قرار گرفته اند.

در پی این حملات، مقام های اردنی ضمن انتقاد از حملات ایران، بر حاکمیت کشور تاکید کرده اند. ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن، نیز گفته است که در این کشور «پایگاه آمریکایی» وجود ندارد و نیروهای آمریکایی در چارچوب همکاری نظامی دیرینه میان دو کشور حضور دارند.

اردن میان امنیت و وابستگی اقتصادی به آمریکا

درخواست برای خروج از توافق دفاعی با آمریکا در شرایطی برای دولت اردن چالش برانگیز است که این کشور به حمایت های اقتصادی و امنیتی واشنگتن وابستگی قابل توجهی دارد.

بر اساس گزارش لس آنجلس تایمز، آمریکا سالانه حدود ۱.۴۵ میلیارد دلار به اردن کمک می کند که حدود ۸۰۰ میلیون دلار آن مستقیماً برای حمایت از بودجه دولت اختصاص می یابد. هم زمان، آمریکا طی سال های اخیر صدها میلیون دلار برای توسعه و تجهیز تاسیسات نظامی اردن هزینه کرده است.

از سوی دیگر، جنگ آمریکا با ایران فشارهای اقتصادی اردن را افزایش داده است. صنعت گردشگری این کشور که سهم قابل توجهی در اقتصاد دارد، تحت تاثیر درگیری های منطقه ای آسیب دیده و افزایش قیمت سوخت نیز فشار مضاعفی بر اقتصاد شکننده اردن وارد کرده است.

اعتراض به آمریکا در پارلمان اردن

نشانه های افزایش نارضایتی از نقش آمریکا تنها به نامه بیش از ۳۰۰ چهره اردنی محدود نشده است.

در یکی از جلسات پارلمان اردن، هنگامی که یکی از نمایندگان پیشنهاد ارسال پیام تسلیت به کنگره آمریکا بابت کشته شدن نظامیان آمریکایی را مطرح کرد، شماری از نمایندگان با اعتراض شدید مانع ادامه سخنان او شدند و با اشاره به حمایت آمریکا از اسرائیل در جنگ غزه، مواضع تندی علیه واشنگتن اتخاذ کردند.

با این حال، خروج از توافق دفاعی با آمریکا برای اردن تصمیمی ساده نیست؛ چرا که این کشور از یک سو با فشار افکار عمومی و خطر کشیده شدن به جنگ مواجه است و از سوی دیگر برای تامین امنیت و پشتیبانی اقتصادی خود به همکاری با واشنگتن نیاز دارد.

به این ترتیب، جنگ ایران و آمریکا بار دیگر اردن را در برابر یک دوراهی دشوار قرار داده است: حفظ شراکت راهبردی با ایالات متحده برای تامین امنیت و دریافت حمایت های اقتصادی، یا فاصله گرفتن از واشنگتن برای کاهش خطر تبدیل شدن خاک اردن به بخشی از میدان درگیری منطقه ای.