کلانشهر _ امیر سقا: با شیوع ویروس کرونا صاحبان تمام مشاغل با مشکلات اقتصادی متعددی روبهرو شدند. این مشکلات در میان بزرگترین شرکتهای جهانی تا خردهترین مشاغل مشترک بوده است.
یکی از مشاغل آسیبدیده کافهها بودند که در کشور ما، با شروع تعطیلات از اسفند تا اردیبهشت نزدیک به سه ماه با تعطیلی مطلق دست و پنجه نرم کردند. رشت که یکی از پُرکافهترین شهرهای ایران است در طول این سه ماه خالی از هیاهوی همیشگی کافهها بود. از این رو سراغ صاحبان و مدیران چند کافه در سطح شهر رفتیم تا ببینیم چگونه با این مشکل روبهرو شدند و راهکارشان برای دوران پساکرونای و بازگشایی در شرایط ویژه چیست.
میثم صاحب یکی از با سابقهترین و شلوغترین کافهها در سطح شهر است. خودش دلیل اصلی تداوم و شلوغی را در توجه به سبد خرید مشتری و همچنین پایین نگهداشتن قیمتها و سادهسازی منو میداند. وی از زمان شروع کرونا تا بازگشایی دوباره خطر ورشکستگی را تجربه کرد و همچنین بهناچار یکی از نیروهایش را کاهش داده است. البته کمک صاحب مغازه به او شرایط را راحتتر کرد. او معتقد است عرضه سفارش به مشتری در ظروف یکبار مصرف آنچنان فرقی ندارد و برای رعایت بهداشت تا هفتههای اولیه بار سرد را از منو حذف کرده است. وی به دلیل درگیری سلامت خودش با مشتری سعی میکند هر ساعت با استفاده از کلر به شستوشوی سطوح کافه بپردازد.
کیوان نیز همراه برادرش کافهای را با همکاری هم اداره میکنند. کافه آنها پس از چند سال فعالیت به محبوبیت قابل توجهی در میان جوانان دست یافته بود اما با شیوع کرونا این روند قطع شد. کیوان امیدوار است بتواند دوباره به همان دوران برگردد. وی با گلایه از افزایش قیمتها در دوران کرونا، معتقد است نمیتواند در هفتههای اولیه تغییر قیمت ایجاد کند. ضرر بیشتر کافه در دورریختن مواد اولیهای است که بیش از کرونا در آشپزخانه ذخیره کرده بودند.
او میگوید: عرضه سفارش به دلخواه خود مشتری است و همچنین قاشق و چنگال به صورت بسته بندی ارائه میشود. با این حال کیوان معتقد است بهتر بود کافهها بدین زودی باز نمیشدند و به سلامتی مردم باید اهمیت بیشتری داده میشد. آنها از صنف آبمیوه و بستنی (کافهها صنف مخصوص به خود را ندارند) که هیچ حمایتی نکردند گلایه دارند.
نسرین به همراه خواهرش صاحب یکی از کافههای رشت است که توانسته مشتریان زیادی بهدست آورد. وی با اشاره به مشکلات مالی از جمله هزینههای نگهداری از ساختمان قدیمی این کافه و همچنین پرداخت اجاره و گرانی مواد شرایط مالی را مساعد برآورد نمیکند. او میگوید: در هفتههای اولیه بخشی از منو را به دلیل خلوتی حذف کرده و غذاها به طور کلی برداشته شده است. نسرین با اشاره به این که پروتکلهای بهداشتی تاثیر خاصی در این دوران ندارد میگوید: بهترین راه شستوشوی مداوم دستها و ظروف است که به دلیل در خطر بودن خودش و مشتریانش حتما رعایت خواهد شد.
شاداب صاحب یکی دیگر از این کافهها است. کافهی او پر از نقاشی به سبک امپرسیونیست است که دلیل اصلی آن علاقه شخصی خودش است. وی برخلاف سایر کافهها ضرر مالی چندانی نداشته است و قصد دارد منوی کافه را دوباره تغییر دهد. او برای رعایت بهداشت فقط بار گرمش را فعال کرده است. شاداب همچنین معتقد است که بازگشایی کافهها در کشور ما میتوانست زودتر انجام شود چرا که در کشوری مثل کشور ما شرایط بهداشتی فرق چندان زیادی نکرد.
میثم صاحب معدود کافههای دارای مجوز است. کافه او سعی کرده علاوه بر کافه بودن برخی فعالیتهای هنری را نیز پوشش دهد. او نیز مانند سایر کافهها با ضررهای مالی چون پرداخت اجاره و مواد اولیه روبهرو شد. او در دوران کرونا در منوی کافه خود تغییراتی ایجاد کرد. غذاها را به دلیل نوسان قیمت و همچنین رعایت بهداشت حذف کرد و برای سایر سفارشها هم از ظروف یک بار مصرف استفاده میکند. او همچنین اشاره کرد که فعالیت کافهها میتوانست زودتر از سر گرفته شود زیرا شغلهای به مراتب خطرناکتر فعالیت خود را آغاز کرده بودند. البته شایان به ذکر است کافه او علیرغم داشتن مجوز هیچگونه حمایتی از سوی صنف به خود ندید.
آرش مدیر یکی از پرطرفدارترین کافههای شهر است. او رشت را یکی از شهرهای کافهخیز کشور میداند که با پیشرفت همراه بوده است. در دوران پساکرونایی، این کافه فقط بار گرم و بار سرد محدود مثل بستنی فریزشده و غذا به جز سالاد ارائه میکند. او با حذف منوی فیزیکی سعی در کاهش خطر انتقال دارد. در این شرایط منو را به صورت شفاهی به مشتری میگویند و همچنین در کنار هر سفارش یک ضدعفونی کننده در اختیار مشتری قرار خواهد گرفت. تمام کارکنان این کافه با دستکش و شیلد در محیط کار میکنند. آرش در روزهای بازگشایی دوباره با اشاره به این که این روزها هیچیک از مشتریان ماسک نزده میگوید: این موضوع میتواند بسیار خطرناک باشد و سلامت همه ما را به خطر اندازد. آرش در کافهاش برای کمک به حفظ محیط زیست از ظروف یکبار مصرف استفاده نمیکند و رعایت بهداشت را از همه بهتر میداند.
نظر شما: