کلانشهر: جوانان ۱۸ تا ۲۵ ساله بیشترین گروه مصرف کننده مواد محرک از نوع شیشه را تشکیل میدهند و مصرف آن نیز بیشتر در مهمانیها و پارتیهای شبانه و یا توسط افرادی مثل دانشجویان یا رانندگان کامیون برای مقابله با خوابآلودگی صورت میگیرد.
شیشه یکی از خطرناکترین مواد اعتیادآور غیر قانونی است که عوارض و پیامدهای بسیار جدی و خطرناکی را بهدنبال دارد.
با مصرف شیشه، یک دوز تقریباً خالص از مواد محرک بهطور آنی وارد مغز میگردد که احساس نشاط زیادی به فرد داده و او را به سرخوشی فراوان میرساند که در عین حال طولانی مدت بوده و سریع اثر خود را از دست نمیدهد. مدتی است که مصرف شیشه رواج زیادی در بین جوانان یافته و همانند قرصهای اکستازی در بعضی پارتیهای شبانه، میزبان با این ماده از مهمانهای خود پذیرایی میکند.
نوجوانان به دلائل مختلف به مصرف شیشه روی میآورند. اغلب آنها برای فرار از احساسات ناخوشایند و تغییر خلقشان شیشه مصرف میکنند. برخی نیز مانند دانشآموزان یا دانشجویان با هدف جلوگیری از به خواب رفتن از شبهای امتحان از این ماده استفاده میکنند.
چرا نوجوانان به مصرف شیشه روی میآورند؟
شیشه از جمله مواد محرک است که رفتارهای اجتماعی جوانان را تسهیل کرده و آنان را در معرض توجه دیگران قرار میدهد، که این عامل یکی از علل مهم مصرف شیشه بین نوجوانان را تشکیل میدهد.
گروهی از جوانان نیز شیشه را برای ازدیاد میل جنسی مصرف میکنند، البته آنها ممکن است تحت تاثیر این ماده، به رفتارهای بازداری نشدهای دراین زمینه دست بزنند و یا با برقراری ارتباطات جنسی نا ایمن، خود را در معرض ابتلا به بیماریهای مقاربتی از جمله ایدز و هپاتیت قرار دهند.
شیشه، از طریق تسهیل آزادسازی دو نوع ماده شیمیایی در مغز بهنام “دوپامین” و “نوراپی نفرین” باعث برانگیختگی سیستم عصبی مرکزی میشود. در دوزهای پایین، شیشه باعث افزایش هوشیاری شده و گرسنگی و خستگی را از بین میبرد. در دوزهای بالاتر باعث ایجاد سرخوشی و نشاط شدید میگردد و در دوزهای خیلی بالا ممکن است ایجاد برقراری پارانویا و رفتارهای عجیب و غریب نماید. با مصرف شیشه، قلب تندتر کار کرده و ضربان آن افزایش مییابد. این روند فشار خون فرد را افزایش داده و درجه حرارت بدن وی را نیز بالا میبرد.
در صورت مصرف شیشه چه اتفاقی میافتد؟
مصرف شیشه بسیار خطرناک است چون با تأثیر روی سیستم اعصاب مرکزی، گرسنگی و خستگی را از بین میبرد. مصرف کنندگان شیشه ممکن است روزها و یا هفتهها بدون احساس نیاز به غذا و یا استراحت به فعالیت ادامه دهند تا حدی که این وضعیت از توان بدن یا مغز آنها خارج شده و از کار میافتد. افرادی که در مهمانیها یا پارتیهای شبانه مصرف میکنند، ممکن است آنقدر به رقصها یا فعالیت شدید ادامه دهند که از حال بروند.