اجرای طرح تنفس جنگل  بقای گونه «مرال» را تضمین کرد

اجرای طرح تنفس و ممنوعیت بهره‌برداری از جنگل‌ها‌ی شمال کشور، تأثیر به‌سزایی در بقا و حفظ گونه ارزشمند "مرال‌ها" که بزرگ‌ترین علفخوار شمال ایران محسوب می‌شوند داشته است.

کلانشهر : به گزارش خبرگزاری تسنیم از رشت، مرال یا گاو کوهی با نام علمی Cervus elaphus بزرگترین علفخوار جنگل‌های شمال ایران محسوب می‌شود که به گفته کارشناسان، اجرای طرح‌هایی نظیر ممنوعیت بهره‌برداری و اجرای طرح تنفس جنگل‌ها به حفظ و بقای  این گونه بسیار ارزشمند کمک بسیار شایان توجهی کرده است.

خروج نیروی انسانی، ماشین‌آلات و چهارپایان جهت قطع و حمل چوب از داخل جنگل‌های شمال کشور علاوه ‌بر تثبیت و پایداری جمعیت گونه‌های درختی و زیست بوم‌های هیرکانی، آرامشی دوباره در پناهگاه و زیستگاه مرال‌ها بوجود آورد و این زیستگاه‌های جنگلی بکر به ویژه در استان گیلان را به بهشت مرال‌ها تبدیل کرده است.

رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در پاسخ به این پرسش که هم‌اینک چه تعداد زیستگاه برای زندگی مرال‌ها در گیلان شناسایی شده است عنوان کرد: در حال حاضر حدوداً بین 10 تا 12 زیستگاه در سطح جنگل‌های وسیع و بارانی استان گیلان برای مرال‌ها شناسایی شده است.

حسین علی‌نژاد با بیان اینکه شرایط زندگی در کل جنگل‌های استان گیلان برای مرال‌ها فراهم است این جانور را جزء گونه‌های حمایت‌شده پستانداران ایران خواند و تصریح کرد: زندگی و تشکیل گروه‌های جمعیتی توسط این گونه گوزن بسیار ارزشمند در جنگل‌ها به درخت، گیاه و یا پوشش گیاهی خاص و ویژه‌ای محدود نمی‌شود.

وی در تشریح اینکه پایش جمعیت مرال‌ها در چه زمان و فصل‌هایی انجام می‌شود ابراز داشت: این قبیل پایش‌ها برای سرشماری و آگاهی از وضعیت گروه‌های مرال در تمام مدت طول یک‌سال انجام شده و کاری مستمر است از سویی دیگر شمارش تعداد مرال‌ها نیز به طور معمول در اواخر فصل تابستان و اوایل فصل پاییز انجام می‌شود.

رئیس اداره نظارت بر حیات‌وحش اداره کل حفاظت محیط‌زیست گیلان شکار غیرمجاز و تخریب زیستگاه‌ها را از مهم‌ترین عوامل تهدید کننده مرال‌ها اعلام کرد و افزود: در صورت انجام شکار غیرمجاز مرال‌ها و دستگیری فرد یا افراد متخلف در این زمینه قانون علاوه بر جزای نقدی جریمه حبس را نیز برای خاطی در نظر گرفته است.

علی‌نژاد برخی از خصوصیات و ویژگی‌های مرال‌ها را نیز برشمرد و با بیان اینکه جمعیت کلی این گونه ارزشمند از گوزن‌ها در مرحله پایانی عملیات سرشماری مشخص می‌شود عنوان کرد: وزن بین 300 تا 350 کیلوگرم و داشتن دست و پاهای بلند و رنگ خاکستری متمایل به قهوه‌ای از جمله خصوصیات بارز گوزن مرال به شمار می‌آید.

وی با تأکید بر این نکته که شاخ مرال‌ها پس از افتادن در اواخر فصل زمستان و رویش مجدد حدوداً تا اواخر فصل تابستان به رشد نهایی خود می‌رسد خاطرنشان کرد:‌ در مورد زاد و ولد نیز گوزن‌های مرال به طور معمول در فصل بهار یک گوساله به دنیا می‌آورند که این گوساله‌ها دارای خال‌هایی به رنگ سفید بر روی پشت خود هستند.