khanekhodro

تبعات ورشکستگی آبی ایران ترسناک و برگشت ناپذیراست

گیلان تنها استان بدون فرونشست ایران/خطرات افزایش مهاجرت در انتظار گیلان


۱۴۰۳/۰۲/۲۶ - ۲۱:۳۷ | کد خبر: ۴۳۹۸۹ چاپ

کارشناسان یکی از مهم‌ترین دلایل بروز ورشکستگی آبی ایران را، کشاورزی سنتی می‌دانند که 90 درصد حجم آبهای ایران را می‌بلعد تا بی‌توجه به اقلیم خشک ایران شعار خودکفایی، عملی شود.

گیلان تنها استان بدون فرونشست ایران/خطرات افزایش مهاجرت در انتظار گیلان
اختصاصی کلانشهر: یک تحقیق علمی نسبت به تبعات فرونشست زمین در ایران و ورشکستگی آبی در کشور هشدار داده است.

در مقاله جدید پژوهشگران ایرانی که در نشریه ساینس (Science ) یکی از برترین مجلات دانشگاهی جهان منتشر شده، وضعیت آبی و فرونشست زمین در ایران ترسناک ترسیم شده است.

در این پژوهش آمده است که حوضه آبریز فلات مرکزی ایران دو سوم سفره‌های آب‌های خود را از دست داده است و مکان‌هایی با نرخ بالاتر از 35 سانتی‌متر در سال در این مناطق دچار فرونشست می‌شوند.

رتبه بندی استان‌ها در نابودی آب‌خوان‌ها بر اساس حجم: خراسان رضوی،کرمان، گلستان، فارس، قزوین،تهران، اصفهان،مرکزی،البرز و سمنان است.


ورشکستگی آبی به این معناست که میزان مصرف منابع آب شیرین زیاد است و ذخیره آبی باقی‌مانده هم محدود به سفره‌های آب زیرزمینی و در حال نابودی است.

نویسندگان مقاله هشدار داده اند که پیامدهای اجتماعی و اقتصادی کاهش شدید منابع آبی ایران غیرقابل انکار است و فوریت درک و کاهش این بحران را تشدید می کند.

در بخشی از این مقاله آمده است:نقشه فرونشست در سراسر کشور، توزیع و گستردگی فرونشست زمین را در سراسر ایران نشان می دهد. تقریباً 3.5 درصد از اراضی ایران معادل 56000 کیلومتر مربع با خطر فرونشست زمین مواجه است. میانگین نرخ فرونشست از سال 2014 تا 2020 برابر با 1.8 سانتی متر در سال است.

کارشناسان یکی از مهم‌ترین دلایل بروز ورشکستگی آبی  ایران را، کشاورزی سنتی می دانند که 90 درصد حجم آبهای ایران را می‌بلعد تا بی‌توجه به اقلیم خشک ایران شعار خودکفایی، عملی شود.
مهم‌ترین پیامد فرونشست زمین از بین رفتن دشت‌های حاصلخیز و نابودی خاک قابل کشت است. زمانی که زمین نِشَست کند، خاک خشک می‌شود و زمین آن منطقه به کویری غیرقابل کِشت و سپس غیرقابل سکونت تبدیل می‌شود.

هرچند گیلان در لیست استانهای دچار فرونشست این تحقیق نیست اما این استان هم طی سالهای گذشته در نقاط مختلف دچار کم آبی بوده است.

همچنین هجوم هزاران ایرانی از دیگر نقاط کشور که آثار کم آبی در آنها هویدا شده به گیلان برای زندگی، آینده اقلیم گیلان را هم دچار مخاطرات زیادی کرده است.

 تغییر کاربری عجیب مزارع کشت دیم به محصولات باغی در دشتِ خشک قزوین
«شوخی های آبکی» در همسایگی گیلان

نظر شما:

security code