رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی درباره صادرات به سایر کشورها و مسائلی که درزمینه کیفیت فرآوردههای ایرانی مطرح میشود، توضیحاتی را ارائه داده است.
کلانشهر- «احمد معروفخانی»، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی، درباره صادرات به سایر کشورها و مسائلی که درزمینه کیفیت فرآوردههای ایرانی مطرح میشود، گفت: «سال گذشته حدود ۱۱ میلیون لیتر صادرات بنزین و فرآورده داشتیم، ولی آمار تفکیکشدهای در این زمینه را که چه میزان از این رقم مربوط به بخش خصوصی، چه میزان مربوط به بخش دولتی یا خصولتی بوده است، در اختیار نداریم.»
معروفخانی در ادامه گفت: «اعضای اتحادیه ۸.۳ میلیارد دلار صادرات فرآورده داشتهاند. این رقم ترکیبی از بخش دولتی و خصوصی بوده است. در سال ۱۴۰۱، بخش خصوصی واقعی حدود ۴.۶ میلیارد دلار صادرات داشته. اگر پتروشیمیها را که عمدتاً خصولتی هستند، به آن اضافه کنیم، این رقم به ۹ میلیارد دلار میرسد.»
او گفت که اکثر صادرات بنزین و فرآورده ایران به کشورهای حاشیه خلیجفارس، پاکستان و به مقدار خیلی کمی افغانستان بوده است.
وی خاطرنشان کرد: «صادرات بنزین و گازوئیل منحصراً در اختیار شرکت پالایش و پخش است. البته رقم آن فعلاً صفر است. محصولاتی که توسط بخش خصوصی تولید میشود، مشابه با بنزین یا گازوئیل است. این محصولات درواقع بنزین، گازوئیل و فرآورده نهایی نیستند.»
صادرات بنزین برگشتخورده از افغانستان
معروفخانی درباره مسئله صادرات بنزین برگشتی از افغانستان توضیح داد: «محمولههای برگشتی بارهای ترانزیتی از مبدأ کردستان عراق بود. متأسفانه مافیایی در افغانستان حاکم شدهاند که اقدامات غیرکارشناسانه انجام میدهند؛ یعنی بهصورت سلیقهای برخی فرآوردهها را که استاندارد بینالمللی دارند، برمیگردانند و برخی دیگر از فرآوردهها را با لابی تأیید میکنند؛ بنابراین بازار افغانستان هرگز ملاک فرآوردههای ایران نیست. تمام اخباری که درزمینه کیفیت بنزین ایران منتشر میشود، اشتباه است.»
او در ادامه افزود: «درحالحاضر محصولی توسط یکی از مجتمعهای پتروشیمی با عنوان بنزین وارد افغانستان میشود که غیراستانداردترین محصول است. این محصول در هیچ جای دنیا قابلقبول نیست، اما در تناژ بالا وارد افغانستان میشود. این محصول تأیید و مورد استفاده قرار میگیرد، چون مافیا در این قضیه دست دارد. سایر فرآوردهها چون مافیایی نبودهاند و در انحصار گروه خاصی نیستند، تأیید نمیشوند. بنابراین موضوع عدم تأیید فرآوردههای صادراتی به افغانستان مافیایی است. این موضوع هرگز ملاک غیراستانداردبودن محصولات ایران نیست.»
رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفت، گاز و پتروشیمی تأکید کرد: «محصولی که با عنوان بنزین به کشور افغانستان صادر شده است، پالایشگاهی نیست. این محصول توسط برخی از پتروشیمیها تولید و صادر میشود. همچنین این محصولات برگشتی به بازار کشورهای حاشیه خلیجفارس فرستاده میشوند. ترکیبات دیگری به این محصولات اضافه میشود تا یک محصول خوب بهوجود بیاید. درواقع آنها محصول نهایی نیستند و بهعنوان ماده اولیه به این کشورها میروند تا فرایندهایی روی آنها صورت بگیرد و به محصول نهایی تبدیل شوند.»
افغانستان به دنبال میزبانی جام جهانی فوتبال